Möteskalender

<<  Augusti 2016  >>
 må  ti  on  to  fr  lö  sö 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Logga inElen avslöjar dåliga vibrationer

PSD Insight i Uppsala har utvecklat ett automatiskt underhållssystem som kan kopplas till internet och ha dygnet-runt-koll på produktionsutrustningen.

Artikel publicerad i NyTeknik 15 november 2006
Av: Hans Dahlquist

En smart liten låda på ett enda ställe i stället för alla vibrationssensorer på transportband, växellådor, pumpar, fläktar och annan utrustning i en industrianläggning.
- Vi låter helt enkelt elmotorn fungera som sensor för de maskiner den driver, säger Niclas Dahlgren, vd och marknadschef på fyra man starka företaget PSD Insight i Uppsala.
En skada i ett lager, ett trasigt fläktblad, en missanpassad koppling eller kilrem - allt sådant förändrar strömmen och spänningen i kabeln som matar motorn. Belastningen ökar på motorn, det uppstår ett så kallat eftersläp som motorn kompenserar genom att öka sitt moment. Då ändras impedansen i motorn. Den tar ut mer energi från elnätet och effekten ökar.
Det är denna effektökning som PSD, Power Signature Diagnosis, mäter, filtrerar, bearbetar, analyserar och sedan presenterar grafiskt som kurvor och diagram på en dator uppställd på verkstadsgolvet, kontoret eller - kopplad till internet - varhelst i världen.
Det vanliga sättet att ställa diagnos på en industrianläggning är att installera vibrationsmätare på maskinerna ute på linan. En sådan sensor på exempelvis en växellåda eller en pump ska upptäcka de förändringar i vibrationerna som uppstår när ett lager eller någon annan del har slitits ut eller på annat sätt skadats.
Men det går åt många vibrationsmätare på en produktions- eller processlina. Och mycket personal för att underhålla och hålla koll på dem. PSD-tekniken innehåller långt färre delar och är inte lika arbets-krävande. Det betyder lägre installations- och driftskostnader.
- Ofta är det en stor fördel att inte behöva ha mätutrustning direkt på utrustningen. Många industriella miljöer, som i kemi- och i kärnkraftindustrin, är extremt tuffa och ibland direkt olagliga att vistas i, säger Niclas Dahlgren.
Som ett slags tillbehör finns också ett varningssystem i mjukvaran. Det påminner om ett litet trafikljussystem. Det är tre lampor som lyser eller blinkar - rött vid allvarligt fel, gult när det är ökad risk, och grönt när allt är okej.
Det går också att programmera systemet så att det i stort sett sköter sig självt, i det närmaste helt automatiskt. Det kan anpassas till ett företags speciella underhållsrutiner, vara inställt så att det är i funktion vid vissa tidpunkter eller stå på dygnet runt.
- En nackdel kan vara att systemet känns ovant för underhålls- och driftspersonal. De är vana att jobba med mekaniska system, inte med elektricitet, anser Niclas Dahlgren.
En extra bonus med PSD-metoden är att man även kan få en analys av kvaliteten på elnätet. En särskild programvara räknar dels ut hur distorderad, osymmet-risk och fasvriden nätströmmen är, dels är den ett hjälpmedel för att bestämma orsaken till störningarna.
- Sådana nätstörningar har blivit ett jätteproblem. Företag måste investera i dyra nätfilter för att slippa driftstopp i känsliga utrustningar, säger Niclas Dahlgren.
Eftersom analyserna också talar om hur effektivt maskinerna i en anläggning går - och vad som kan göras för att de ska snurra med maximal effektivitet - kan metoden också användas för att spara energi.
En föregångare till det som är dagens PSD-system provades på kärnkraftverket i Forsmark i slutet av 1990-talet. En student från Uppsala gjorde sitt examensarbete på Forsmark och skrev uppsats om underhållet av de stora eldrivna ventilerna på kärnkraftverket. Ur det bildades bolaget PSD Insight 1999.
Vidareutvecklingen av tekniken gick dock inget vidare. Först under senare år, med delvis ny styrelse och annan personal, har utvecklingen tagit verklig fart.
De underhållsexperter inom industrin och den akademiska världen som Ny Teknik talat med är alla överens om att PSD-tekniken fungerar bra, till och med mycket bra. Metoden har också en betydande utvecklingspotential och kan bli betydligt billigare i drift än dagens vibrationsmätningar.
- Svårigheten för företaget är att övertyga underhålls- och driftpersonalen om metodens förtjänster. De är ofta rätt konservativa, skeptiska till nya tekniker, säger en professor.
Några i branschen är osäkra på om Uppsalaföretaget verkligen har den ekonomiska uthållighet som krävs för att få marknaden att ta till sig den nya metoden - även om både styrelsen och personalen numera anses både kunnig och målmedveten.
Någon direkt konkurrent, med snarlik teknik, är inte känd. Konkurrenterna är framför allt de företag som utvecklar underhållssystem som bygger på dagens vibrationsmätare. Den utvecklingen står inte still.
De försök som gjorts, framför allt på ITT Flygt och Vattenfall, kan möjligen leda till framtida order.
- Vi för diskussioner med flera företag och har mycket på gång. Helst vill vi sälja licenser så att tillverkare av elmotorer och annan utrustning bygger in vår metod i sina produkter, säger Niclas Dahlgren.
Nästa år räknar han med att PSD Insight börjar tjäna pengar och ska kunna redovisa sitt första vinstgivande år.

Fakta

PSD Insight AB

- Grundat: 1999.
- Ort: Uppsala.
- Antal anställda: fyra.
- Patent: Ja.
- Ägare: Företagets styrelse: Kenneth Stensson, Tomas Carlsson, Kaj Samlin och Bengt Pende.

Utrustningen består av tre delar

  • en insamlingsenhet med förstärkare och filter
  • tre spänningsgivare och lika många strömtransformatorer
  • en industridator med mjukvara - som bygger på matematiska modeller och olika signalbehandlande tekniker.

Den smarta lådan placeras vid anläggningens ställverk eller kopplingsskåp. Spännings- och strömgivarna monteras på kablarna som matar motorn med ström.

Plus

  • Ingen som konkurrerar med snarlik teknik
  • Kunnig personal, kompetent styrelse

Minus

  • Framtida finansiering
  • Konservativ bransch
  • Hotande lågkonjunktur kan innebära att företag drar in på underhåll
 

Anmälan - nästa möte

Tid: 13-16 mars Oss underhållare emellan på Underhåll 2012 Svenska mässan i Göteborg

Klicka här för anmälan

PSD-Insight_140

PSD Insight

Expertkompetens

Åke Göransson